ELS NOSTRES CURSOS

beeflow2

Curs anual d’escriptura autobiogràfica, de dotze mesos de duració. Durant els primers vuits mesos plantejarem els principals conceptes narratius des de la pràctica i l’anàlisi d’obres de referència, proposant mensualment un repte literari que corregirem individualment.

Després de la creació dels vuit relats, n’escollirem un, que acompanyarem durant dos mesos fins a arribar a una qualitat literària òptima per la seva publicació.

Finalment, els darrers dos mesos del curs, compartirem les històries amb la resta de companys, acordarem conjuntament els criteris d’edició de manera col·lectiva i ens prepararem per l’exposició pública dels nostres relats.

Curs Virtual

El curs Reescriure’ns és bàsicament virtual, adaptant-se als processos de cadascú i oferint major flexibilitat. D’una banda, oferim 10 hores de contingut teòric i pràctic mensual a través de la nostra plataforma Moodle. Aquests continguts estan accessibles i tenen correccions periòdiques dels nostres professors a través de la mateixa plataforma. A banda, organitzem mensualment una classe col·lectiva de dues hores per a reforçar conceptes i plantejar dubtes. Finalment, cada repte literari és corregit individualment, en sessions d’una hora, amb els nostres professors.

Encontres en contes és un programa intensiu de tres mesos de durada que presenta els punts claus de la teoria narrativa.

El projecte consta de 5 cursos monogràfics dirigits a aprofundir en diferents aspectes de la narrativa, que comprendran:  l’autoficció, els personatges, el punt de vista, la trama, el temps i l’espai narratiu.

Podrem aprendre les bases de la creació literària i tenir una acompanyament individual per la creació d’un relat que pugui ser inclòs en la nostra col·lecció “Plegats: Doblados / Juntos“.

Curs Presencial

El curs Encontres en contes és eminentment presencial i l’organitzem amb les nostres llibreries amigues. La darrera convocatòria, per exemple, la vam impartir a la llibreria La Central del Raval. El programa consta de deu sessions de dues hores, amb una freqüència setmanal, on treballem teoria i pràctica. Finalment, un dels reptes literaris proposats es corregeix en una sessió individual virtual d’una hora de duració amb els nostres professors.

Clara V. Fleck

Tutora

+

És editora, guionista, directora, escriptora i mare. La seva carrera ha pivotat entre els eixos cultural, educatiu i social, que considera inseparables. Ha dirigit el departament de literatura de l’editorial Cruïlla, el departament d’innovació educativa del Grupo SM Educamos, les línies estratègiques de la Fundació Vicki Bernadet o el departament de produccions pròpies de la productora OnPost.

Escriu i dirigeix el documental “Infància en risc” (Finalista Premi FADA 2013).

Ha publicat més d’un centenar de títols, que inclouen àlbums il·lustrats, llibres educatius, novel·les, pel·lícules, documentals i sèries d’animació. La seva obra ha estat traduïda a l’anglès, l’espanyol, el francès, el coreà, el japonès i el turc. Ha guanyat el Premi d’escriptura Montserrat Roig 2023.

Actualment, està enllestint el llibre «L’Antagonista», que veurà la llum pròximament al catàleg de L’Altra editorial

Maria Climent

Professora convidada

+

Escriptora i taductora, l’any 2019 publica la seva primera novel·la, «Gina» (L’Altra Editorial) que narra el procés de la protagonista en ser diagnosticada d’esclerosis múltiple, malaltia que també pateix l’autora. Escrita en dialecte “ebrenc” i traduïda al castellà, aquesta obra va guanyar el premi literari El Setè Cel, l’any 2020, i el premi Amposta l’any 2020. Recentment ha publicat «A casa teníem un himne» (L’Altra Editorial), novel·la que explora les relacions familiars. També és col·laboradora habitual de la revista cultural Catorze.

Als nostres cursos, la Maria ens parlarà de l’escriptura de «Gina», novel·la d’arrel autobiogràfica sobre una dona jove que rep el diagnòstic d’Esclerosis Múltiple i el seu procés per a encaixar-lo. Ens parlarà de la importància del sentit de l’humor en l’escriptura narrativa i com a eina per entomar la vida en general. 

Maria Pau Pigem

Professora convidada

+

És Actriu, l’hem disfrutat al teatre en obres com, «Com menja un caníbal» de la companyia La Virgueria, «Mata el teu alumne» de Carles Mallol, «The visit» de F. Dürrenmatt, «Només una vegada» de Marta Buchaca, «Teoria King Kong» Virginie Despentes, entre moltes d’altes. Al cinema l’hem pogut veure a «Der Pfad» dirigida per T.Wiemann, «El viaje de Arián» d’Eduard Bosch, «Sin ti» de Raimon Masllorens, «Dictado» d’Antonio Chavarrías o «Elisa K» de Jordi Cadena i Judith Colell, entre les més destacades. A televisió, en moltes produccions com «La Riera» (TV3), «Nit i dia» (TV3), també ha participat en altres sèries com «Hospital Central», «El cor de la ciutat», «El comisario», «Infidels»…

Als nostres cursos, la Maria Pau ens parlarà de l’experiència de rodar “Crisàlides” (encara en producció), pel·lícula en què va decidir involucrar-se perquè no comprenia el personatge que li oferien (la mare d’una filla abusada i d’un fill abusador, que no aconsegueix confrontar l’abús intrafamiliar). Parlarem amb ella de disseny de personatges i d’empatia.

Ana Alarcón

Professora convidada

+

És actriu, al llarg de la seva carrera l’hem pogut gaudir en moltíssimes obres teatrals com, «Psicosi de les 4.48» de Sarah Kane, «Sé de un lugar» d’Ivan Morales, «Girafes, Lleons i Búfals» (trilogia) de Pau Miró, «Prendre partit» de Ronald Harwood, «Macbeth» d’Eugen Ionesco i una infinitat més de muntatges durant les dues últimes décades. Al cinema, entre moltes d’altres, l’hem pogut veure a «A este lado del mundo» de David Trueba, “L’ofrena» de Ventura Durall i «La vampira de Barcelona» de Lluís Danés.

A televisió, en moltes produccións com «La Riera» (TV3), «Nit i dia» (TV3), «El inocente» (Netflix) o «Sis nits d’agost» (TV3).

Als nostres cursos, l’Anna ens parla de l’experiència d’interpretar «Psicosi de les 4.48», un text autobiogràfic pòstum de la dramaturga Sarah Kane al voltant del patiment psicològic i el suïcidi, que es va convertir en tràgicament vivencial quan el director del muntatge, Moisès Maicas, va suïcidar-se i l’equip van decidir reprendre el muntatge des del compromís autobiogràfic.

Iván Morales

Professor convidat

+

És actor, director i guionista, l’hem vist a moltes sèries com, «El cor de la ciutat», «Poblenou» (TV3), «Gran Hotel» (A3), a pel·lícules com, «La caja Novak», «Una casa de locos» o «Remake» i a obres teatrals dirigides per Carme Portaceli, Marc Martínez, Jordi Prat i Coll, Mario Gas…
Com a dramaturg el coneixem per, «Sé de un lugar» (Premi Butaca 2012), «Jo mai», «Cleòpatra», «Els Desgraciats», «Heroïnes», també adapta i dirigeix, «La Cabra o qui és Sylvia?» d’Edward Albee, «Assassinat a l’Orient Express» d’Agatha Christie, «El día del Watusi» de Francisco Casavella, «Instrumental» James Rhodes.
És el guionista de, «Mi dulce», «El truco del manco» (guanyadora de tres premis Goya).

L’Ivan, ens explicarà la creació de la dramatúrgia d’«Instrumental», basada en l’obra autobiogràfica de James Rhodes al voltant de l’abús sexual infantil que va patir. Amb ell, abordarem el punt de vista i de la necessitat de validar la pròpia veu i de fer-la sentir.

Col·loquem la cultura i la narrativa autobiogràfica al centre de les nostres pràctiques. Transformem vivències traumàtiques a partir de cursos que ajuden a elaborar-ne l’impacte i a transcendir-les mitjançant la pràctica artística.

Sistema de Beques

A Narrativa Fērtil disposem d’un sistema de beques per a els nostres cursos, totals, parcials, transitories… a la que es poden acollir socis i alumnes.

Tots els beneficis de la venda dels nostres llibres serveixen per nodrir aquest sistema de beques intern que fa accessible el projecte a persones sense recursos.

Més Informació

No dubtis en contactar-nos per a qualsevol dubte.

ELS NOSTRES LLIBRES

beepanal2

Aquest llibre presenta la realitat de l’abús sexual infantil, a partir del testimoni honest, subjectiu i esperançat d’onze persones que l’han sofert. Els textos són el resultat de la primera edició del curs Reescrivint l’abús sexual infantil, de l’escola de literatura autobiogràfica Narrativa fērtil. S’ha realitzat amb la col·laboració de la Fundació Vicki Bernadet i ha rebut el suport del programa Art for change de la Fundació La Caixa.

Els autors han estat gairebé un any sencer replegats, per poder arribar a escriure’l. Durant aquest temps, han narrat al voltant de les cicatrius que una vegada els van doblegar, però que ara utilitzen per desplegar la seva veu i la seva mirada. Plegats, s’han comprès i han compartit camí, entrellaçant les seves històries i compartint-ne el pes. Han acabat més units, més lleugers i més lliures.

Llibre Objecte

El curs Reescriure’ns és bàsicament virtual, adaptant-se als processos de cadascú i oferint major flexibilitat. D’una banda, oferim 10 hores de contingut teòric i pràctic mensual a través de la nostra plataforma Moodle. Aquests continguts estan accessibles i tenen correccions periòdiques dels nostres professors a través de la mateixa plataforma. A banda, organitzem mensualment una classe col·lectiva de dues hores per a reforçar conceptes i plantejar dubtes. Finalment, cada repte literari és corregit individualment, en sessions d’una hora, amb els nostres professors.

Plegats/Doblados: Juntos Vol. 1

Els relats d’aquest llibre aborden, en clau autobiogràfica, temes com la violència sexual i vicària, el dol complicat i el diagnòstic de Parkinson. Els autors i autores comparteixen les seves històries de superació, utilitzant la reescriptura com a eina per conscienciar i prevenir sobre aquestes realitats.

Les narracions són el fruit del programa ‘Encontres en contes’ de l’escola d’escriptura autobiogràfica Narrativa Fērtil, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i el suport de la llibreria La Central.

A màquines!

Actualment, el llibre es troba a imprenta.

Els encarregats d’aquest procés, són les companyes de l’Automatica, un grup de dissenyadores gràfiques, poetes, artistes i il·lustradores que comparteixen l’interès per desaccelerar el ritme i treballar des del context local, transformen i reconverteixin un negoci tradicional, (Una impremta de letterpress), en una associació cultural autogestionada.

Plegats/Doblados: Juntos Vol. 1

El projecte «Com construir una habitació pròpia» té com a objectiu introduir la narrativa autobiogràfica als cursos d’ESO i Batxillerat.

Aquesta iniciativa vol transformar l’aula en un espai segur on l’escriptura es converteixi en una eina poderosa per al desenvolupament personal i col·lectiu.

Eines

Consta d’un dossier de treball per a l’alumne i un llibre per al professor per desenvolupar un curs de narrativa autobiogràfica d’un trimestre de durada, confeccionant, col·lectivament, un recull de relats dels alumnes del curs.

A més, existeix la possibilitat d’utilitzar un aplicatiu web per ampliar conceptes, facilitar el treball individual, la reflexió prèvia a la creació i disposar d’eines digitals per a la creació literària.

Com construir una habitació pròpia